Voedselallergie, Wat nu?

voedselallergie

Heeft uw huisdier vaak last van jeuk, rode plekken en of ontstoken oren? Door jeuk of irritatie krabben ze zichzelf en ontstaan er korstjes, schilfers en soms zelfs wondjes op de huid. Dit zijn vervelende klachten en het is dan belangrijk om de oorzaak te vinden en uw dier van de klachten af te helpen. Het kan bijvoorbeeld door vlooien komen, maar heb je ook van voedselallergie gehoord?

Voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op voeding. Dit ontstaat bijna altijd door één specifiek eiwit (een eiwitbron van één bepaalde diersoort) en soms bepaalde granen (zoals tarwe of mais). Symptomen van voedselallergie zijn vaak jeuk aan de huid en oren en maag- en darmproblemen zoals braken, diarree en winderigheid. Huisdieren met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

De klachten komen het meest voor op de poten, de oksels, de liezen, de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem.  Bij veel van de dieren met huidklachten treden daarnaast ook vaak maag-darmklachten op.

De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar meestal beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Heeft het dier eenmaal voedselallergie ontwikkeld, dan houdt hij dat levenslang; hij groeit er niet overheen.

Dit is wat je eraan kan doen:

Om de klachten in eerste instantie te verminderen kun je Voeding gebaseerd op gehydroliseerde eiwitten geven. Dit houdt in dat de eiwitten in het voer zo klein geknipt zijn dat het afweersysteem van het dier deze niet meer kan herkennen. Let wel;  deze voeding is eigenlijk slechts voor tijdelijk gebruik bedoeld om zo de klachten te verminderen en het dier te laten herstellen. Op lange termijn kan deze namelijk tekorten geven. Bovendien wil je toch weten waar jouw huisdier nou allergisch voor is, toch? Dan is het tijd om het zogenoemde Eliminatiedieet te starten.

Het Eliminatiedieet

Het eliminatiedieet is bedoeld om de bron van de allergie/intolerantie te achterhalen om uit te vinden voor welke eiwitbron jouw hond of kat allergisch is.

Lees eerst het etiket van het voer wat je hem of haar nu geeft, Welke eiwitten zitten erin? Zit er kip in dan vermijd je voer met kip eiwit natuurlijk. Introduceer nu jouw hond of kat met een voeding die zij nog nooit gehad heeft (zoals eend, konijn) Dit voer je  voor de komende 8 tot 10 weken voor een goed resultaat.

Belangrijk is dat de voeding:

  •  graanvrij is (geen tarwe etc)
  •  er in het voer slechts één eiwitbron aanwezig is (van één enkele diersoort)
  •  één zetmeelbron van bijvoorbeeld aardappel linzen of kikkererwten. 
  •  geen kunstmatige toevoegingen inzitten

Heel belangrijk tijdens dit dieet is dat je jouw hond of kat absoluut geen tussendoortjes geeft, daarmee besmet je het dieet en wordt het eindresultaat onbetrouwbaar.

Zijn na de 8 tot 10 weken de klachten verdwenen? Introduceer dan voer met een andere dierlijke eiwitbron, blijven de klachten weg of komen ze terug?

Uiteindelijk weet je waar je hond of kat een allergie voor heeft en kun je deze ingrediënten vermijden. Daarmee weet je ook gelijk wat je hond of kat wel veilig kan eten.

In de webwinkel van huisdiervoedingonline.nl vind je veel hypoallergene voeding voor zowel hond als kat, en ook nog eens biologisch! De Acana singles of de freeze dried snacks van orijen. Ook Bijna alles van ZiwiPeak is geschikt voor huisdieren met een allergie! Keus genoeg dus!

Huisdiervoedingonline