Samenstelling van huisdiervoeding.

blog2

Hoe kies je de juiste voeding?

De beste voeding bestaat uit de beste ingrediënten

Een goede gezondheid van jouw huisdier begint bij goede voeding. Het is belangrijk dat uw hond of kat de juiste voedingstoffen binnen krijgt, maar het is even belangrijk om bepaalde stoffen juist niet binnen te krijgen! Denk maar aan bijvoorbeeld schadelijke E-nummers, suiker en of zout. Kijk daarom altijd wat er nou precies op het etiket staat. De beste voeding bevat dan ook de beste ingrediënten.

Hoe lees en interpreteer je het etiket?

De ingrediënten staan op dalende volgorde vermeld, dus het eerste ingrediënt is het hoofdbestanddeel. En dus het belangrijkste ingrediënt. Bij honden en katten voer moet het eerste ingrediënt dus vlees zijn. Begint het etiket met granen als eerste ingrediënt.? Dan is dit het hoofdbestanddeel en is het raadzaam over te gaan naar een ander merk want, een kat heeft helemaal granen nodig en een hond maar heel beperkt en dan alleen de glutenvrije granen. Ook moet het percentage vlees vermeld staan. Je zult zien dat veel merken niet boven 18% komen en sommige zitten zelfs nog onder de 10%. Bovendien is het goed te weten dat een merk zichzelf pas premium mag noemen als er tenminste 25% vlees in zit verwerkt. Maar dan de vraag; is dit genoeg? Uw hond en of kat zijn namelijk échte vleeseters. Daarom vind je bij ons uitsluitend merken die minstens 60% vlees bevatten tot een maximum percentage van 98% vlees!

Lees ook de andere ingrediënten

Lees de rest van het etiket en check het percentage koolhydraten. Een kleine hoeveelheid koolhydraten is belangrijk. Er zijn 3 energie bronnen namelijk; eiwitten vetten en koolhydraten. Let wel dat koolhydraten slechts heel beperkt aanwezig mogen zijn en dan het liefst uit de volgende bronnen. In de beste voeding wordt alleen groente en fruit als bron van koolhydraten toegevoegd in plaats van granen. Denk hierbij aan groenten en fruit met een laag glycemische index zoals linzen, kikkererwten, pompoen of appels. Deze zorgen voor een goede stabiele glucosespiegel in het bloed en de vezels zijn goed voor de darmflora.

Als laatste moet je kijken of er zout aan toegevoegd is of suiker, suiker mag namelijk nooit aan het voer toegevoegd worden. Zitten er kleur, geur en of smaakstoffen in? Zijn er kunstmatige conserveringsmiddelen gebruikt? Staan er veel E-nummers op? E-nummers zouden namelijk niet nodig zijn wanneer goede ingrediënten op de juiste manier gebruikt worden.

Schadelijke E-nummers die je niet in je huisdiervoeding wilt

  • E324/Ethoxyquine is een synthetisch antioxidant maar wordt tevens gebruikt als pesticide in de landbouw. Het is niet verplicht dit e-nummer met naam en toenaam op de verpakking te melden. Dus wil je dit ingrediënt vermijden, ga dan voor voer waarvan op de verpakking vermeld staat dat er alleen natuurlijke antioxidanten in zitten
  • E321 (BHT) Een stof ontwikkeld om kleurenfilms langer houdbaar te houden heeft invloed op de vetstofwisseling van lever en kan daarbij leverschade veroorzaken.
  • E320 (BHA) butylhydroxyanisol is een synthetisch antioxidant en kan op lange termijn schade aanrichten in de cellen waaronder aan het erfelijk materiaal. Het kan ook voor een verhoogd cholesterolgehalte zorgen.

Het Team van huisdiervoedingonline In het volgende blog:

Zo houd je je huisdier koel tijdens de zomerhitte!