Hoe vaak moet een puppy eten?

hoeveel eet een pup

Hoe vaak moet een puppy eten?

Hoe vaak moet een puppy eten, is een veelgestelde vraag door mensen. Natuurlijk verschilt dit in ras en leeftijd van de pup. Maar over het algemeen kun je dit schema aanhouden om te zien hoe vaak jouw pup moet eten.

  • 8 – 12 weken 4 maaltijden per dag
  • 12 – 24 weken 3 maaltijden per dag
  • 6 maanden 2 maaltijden per dag

Bij sommige grotere rassen is het ook na 6 maand nog aan te raden om 3 maaltijden per dag te geven omdat dit de kans op een maagkanteling verkleint.

Het belang van goede puppy voeding 

Puppy’s hebben behoefte aan een goed gekozen dieet om gezond te kunnen groeien. Slechte voeding kan in feite leiden tot een verscheidenheid van ziekten en aandoeningen nu en in volwassenheid. Pups hebben twee tot vier keer zoveel energie en voedingsstoffen nodig dan volwassen honden. Niet zo gek dat ze een speciale voedingsbehoefte hebben. Goed puppy voer moet makkelijk verteerbaar zijn, bevat makkelijk verteerbare eiwitten, vitamines, mineralen, natuurlijke antioxidanten, vetten en koolhydraten. Deze bouwstoffen zullen ervoor zorgen dat jouw pup goed en gezond kan opgroeien, en vooral…. onbezorgd kan spelen en ontdekken!

Hoeveel voeding moet ik nou geven?

Hoeveel voeding je moet geven is afhankelijk van de samenstelling van het voer. Je kunt in eerste instantie de aangegeven hoeveelheid op de verpakking aanhouden. Het is echter raadzaam bij wisseling van voeding goed in de gaten te houden wat de juiste hoeveelheid van de nieuwe voeding is. De betere soorten voeding zijn heel erg goed verteerbaar, daar kan vaak een aanzienlijk mindere hoeveelheid van gegeven worden. 

Het is heel belangrijk dat je puppy niet te snel groeit. Te snel groeien kan namelijk gewrichtsproblemen, bot problemen en groeipijn veroorzaken. Vooral bij de grotere rassen moet je erop letten dat je pup niet te snel groeit, hier kun je dan ook het beste voeding geven die speciaal is voor pups van grotere rassen. Applaws en Acana hebben beide een goede junior voeding die speciaal voor grotere puppy rassen zijn.

Het bijhouden van groeicurve

Voor pups is het handig om maandelijks het gewicht bij te houden in een groeicurve. Zo kun je precies zien of je pup niet te hard of te traag groeit en wanneer deze stagneert, wat meestal gebeurt rond de pubertijd. Zo weet je ook of je je pup meer of minder eten moet geven.

Voorbeeld groeicurve
voorbeeld groeicurve

Naast goede voeding is Rust heel belangrijk

Nadat jouw pup lekker zijn buikje rond gegeten heeft is rust heel belangrijk. Ook verteren kost namelijk enorm veel energie. Dus laat na het eten je pup even rustig een plasje doen en zorg daarna voor een rustmoment. Zo kan de pup zijn eten goed verteren en zijn energievoorraad aanvullen voor de volgende speelronde.