gezonde voeding voor de hond

gezonde voeding

De basis van goede voeding voor jouw hond

Het spreekt natuurlijk voor zich dat goede en gezonde voeding voor de hond belangrijk is, maar wat is goede voeding eigenlijk? Voeding zorgt niet alleen voor een goede energie levering maar ook voor de opbouw en het onderhoud van de lichaamscellen. Belangrijk hierbij is de juiste samenstelling eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vetten. Elke voedingsstoffen heeft namelijk zijn eigen functie.

De juiste verhouding van deze voedingsstoffen moet precies goed zijn. Dat is soms best lastig want dit verschilt een beetje per hond (Ras en leeftijd spelen hierin een grote rol). Zowel een tekort aan voedingsstoffen als teveel voedingsstoffen kunnen namelijk voor problemen zorgen. Gezonde voeding draagt bij aan de levensverwachting van de hond.

Welke voeding?

Vandaag de dag zijn er veel commerciële merken verkrijgbaar. Zoals complete voeding, aanvullende voeding en zelfs zelfbereide rauw-voeding. Hieronder worden deze kort benoemd en uitgelegd.

Complete voedingen

Complete voedingen bevatten alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft om gezond te kunnen blijven. Op de verpakking wordt dit als volledige diervoeding aangeduid. Bij deze voeding hoef je dus niets toe te voegen. Extra toevoegingen kunnen dan het evenwicht van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen verstoren en zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen. Complete voedingen zijn verkrijgbaar als droogvoeding, semi-moist en natvoeding.

Droogvoeding

Droogvoeding bevat bijna geen water slechts 8-10%. Door het lage vochtgehalte is de voeding na opening lang houdbaar. Variërend van 4 tot 6 weken. Deze voeding is kant en klaar en vergt geen bereiding. Slechts de juiste hoeveelheid is belangrijk. Daarnaast heeft droogvoeding een gebitsreinigende werking omdat de hond moet kauwen.

Semi moist voeding

In deze categorie behoren bepaalde brokken en en diepvriesproducten. Deze soorten voedingen bevatten ca 25-60% water. Door dit hogere vochtgehalte is de kans op bederf groter. Het gebitsreinigende effect is ook minder dan bij gewone brokken.

Natvoeding

Natvoeding bevat meer vocht wel 65-85%. Natvoeding wordt in verschillende texturen geproduceerd zoals paté, mousse en brokjes in gelei of jus. Natvoeding heeft een smakelijke geur waardoor de hond het erg makkelijk eet. Nadeel is wel dat deze voeding uit heel veel water bestaat en dus moet je de hond er meer van voeren om de dagelijkse essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Relatief gezien is natvoeding daarom ook iets duurder.

Aanvullende voeding

Bij aanvullende voedingen behoren snacks en voedingen waaraan extra ingrediënten moeten worden toegevoegd. Op de verpakking moet dan ook vermeld staan dat het om aanvullende diervoedingen gaat.

Zelfbereide voeding

Zelfbereide voeding wordt door het baasje samengesteld en moet dan bestaan uit vlees, een bron van koolhydraten en groenten. Dit kost natuurlijk wel veel tijd en geld. Daarnaast is het heel moeilijk om een evenwichtig dieet zelf samen te stellen met de precieze hoeveelheid voedingsstoffen. Als de verhoudingen van de voedingsstoffen niet goed zijn kan dit zorgen voor een tekort. Daarnaast kan een teveel van bepaalde voedingsstoffen ook schadelijk zijn. Vraag daarom altijd de dierenarts hoe je de juiste hoeveelheden moet berekenen voor jouw hond.

Tot slot wat voedingstips

Bij volwassen honden is het gebruikelijk om 2 x per dag te voeren, bij pups moet je vaker voeren. Dit kun je lezen in het blog Hoe vaak moet een puppy eten?

Zet de voerbak op een rustige plek met altijd vers drinkwater tot beschikking.

Voer je hond op dezelfde tijden zodat dit routine is. Laat de voerbak 20min. staan. Daarna haal je deze weg.

Honden zijn roedeldieren en maken gebruik van een strikte hiërarchie. Dus eerst eet jij en of jouw gezin en daarna de hond. Op deze manier help je de hond beter te begrijpen dat hij niet de baas is in huis.

Op de verpakking staat altijd een richtlijn aangegeven voor de juiste portie. Dit zijn algemene richtlijnen die niet altijd precies op jouw hond aansluiten. Houdt daarom het gewicht van je hond goed in de gaten. Indien nodig pas je de hoeveelheid voeding aan. Door de voeding af te wegen kun je heel precies en gemakkelijk aanpassen.