Daar zit een luchtje aan!

Kattenneus

Het belangrijkste zintuig van de kat is zijn reukzin. Dus misschien heb jij je kat wel eens een gekke bek zien trekken? Heel goed mogelijk dat je kat ‘feromonendetecteerde. Dit wordt ook wel flemen genoemd.

De reukzin van de kat is zeer sterk ontwikkeld. Zo sterk zelfs dat ze ‘feromonen’ kunnen ruiken door te flemen. Bij het flemen strekt de kat zijn hals, opent de mond en krult zijn bovenlip op in een vreemde grijns. Katten kunnen in verschillende situaties gaan flemen. Zo kan het zien of ruiken van een gemarkeerd voorwerp een prikkel zijn om te gaan flemen. De kat heeft een secundair reuksysteem genaamd het orgaan van Jacobson. Dit orgaan bevindt zich tussen de keel- en neusholte en stelt de kat in staat om ”geuren te proeven”.

De kat ademt in, opent de bek en krult de bovenlip omhoog. De geur wordt opgepikt door de tong. Met de tong worden de geurmoleculen (feromonen) ‘opgelikt’. De tong duwt deze moleculen tegen het orgaan van Jacobson, dat verbonden is met de hypothalamus in de hersenen. Het signaal legt een andere weg af dan geuren die via de neus worden opgesnoven. Het is bijna een kruising tussen ruiken en proeven.

Waarom flemen katten?

Flemende Kat

Door deze bijzondere geuranalyse zijn katten in staat om geuren waar te nemen die belangrijk zijn voor hen. Meestal flemen katers bij het detecteren van een krolse kat of urine van andere kat in zijn territorium. Als er maar een luchtje aan zit is het interessant.

Katten communiceren door middel van geur

Als solitair dier is het afzetten van je geur een efficiënte manier om te communiceren. Geuren blijven hangen en geven een boodschap af, ook als je er zelf niet bent. Zo kan de kat op verschillende manieren zijn geur achterlaten door ergens langs te wrijven en of kopjes te geven, krabben aan voorwerpen, en soms ook sproeien.

Geur vertelt alles

Katten kunnen elkaar herkennen door middel van geur, wat wel zo handig is natuurlijk. Om een gevoel van veiligheid te creëren omringt de kat zijn omgeving met zijn eigen geur.  Maar het is ook handig als je een leuke kater aan wilt trekken. Geur bevat alle waardevolle informatie over de kat, namelijk; het geslacht, is ze gezond of krols? 

Alles doen ze op geur, zo zal een kat bijvoorbeeld nooit iets eten voor hij er eerst aan geroken heeft. Zo weet de kat direct of voer bedorven is of niet. Zit er een luchtje aan of niet?

Houd rekening met het gevoelige neusje van jouw kat

Omdat katten zo’n goede reukzin ontwikkeld hebben moet je daar rekening mee houden in huis. Wat voor ons lekker ruikt kan voor de kat al snel teveel worden. 

  • wees terughoudend met luchtverfrissers en heftig ruikende schoonmaakproducten, parfums en of wierook. 
  • gebruik geen geurtjes in de kattenbak, dit zal je kat er misschien wel toe aanzetten om juist niet op de bak te gaan. Door elke dag alles weg te scheppen zal de bak ook niet stinken.
  • Sommige geuren zoals azijn of sommige soorten wasverzachter kunnen katten aanzetten om erover heen te sproeien zodat die heftige vieze geur neutraliseert. 

Geef je kat een uitdaging met fijne geuren

Zo kun je bijvoorbeeld kattenkruid of valeriaan in een speeltje stoppen. Heb je een binnen kat? Neem dan geregeld een souvenirtje mee zoals een vogelveertje of een boom blaadje. Daar zit een interessant luchtje aan dus je kat zal het reuze interessant vinden!


Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.